Programele APMM

Noaptea Muzeelor 2012

Muzeul de Arta Veche Apuseana ing. Dumitru Furnica-Minovici isi deschide portile anul acesta in cadrul evenimentului Naptea alba a Muzeelor din Bucuresti. Colecția de Artă Veche Apuseană a inginerului Dumitru-Furnică Minovici cuprinde arme medievale, vitralii austriece, tapiserii flamande, piese de mobilier italian şi rarităţi bibliofile. Clădirea în sine este un monument remarcabil, ridicat în stil Tudor cu inserţii specifice stilului normand. A fost realizată după planurile fondatorului său şi ale arhitectului Enzo Canella. Vizitatorii vor fi acompaniaţi de poveştile muzeografului Costi Cioancă, care va prezenta istoria colecţiei. 

Accesul este gratuit. Va asteptam cu drag.

 

Noapte de Sânziene

Sarbatoarea Sanzienelor, in noaptea de 23 spre 24 iunie, ofera cadrul cel mai potrivit de a readuce in atentia publicului Muzeele Minovici si de a transmite mai departe mostenirea culturala a familiei Minovici, pastratoare a traditiilor romanesti.

Asociate solstitiului de vara, Sanzienele sunt, in traditia populara, zanele vesele ale belsugului, ale cantecului si dansului. Sarbatorite cum se cuvine, ele aduc rod recoltelor si bunastare gospodariilor.

Generozitatea este numitorul comun al acestui eveniment pentru ca o regasim in semnificatia Sanzienelor, in contributia Minovicilor la dezvoltarea societatii romanesti si, nu in ultimul rand, in numeroasele momente artistice pe care le-am pregatit mereu pentru oaspetii nostri din livada.

De la an la an, Noptile de Sanziene au devenit din ce in ce mai iubite, si-au format un public fidel, apropiat de arta in orice manifestare a ei.


Dimineata de toamna

Literatura, pictura, muzica, sculptura, teatrul si alte arte se reunesc in fiecare toamna in livada de la sosea, pentru a evoca traditii romanesti, de care au fost atit de legate membrii familiei Minovici.

« Noaptea de Sanziene » si « Dimineata de Toamna » sunt cele doua serii de evenimente majore care au adus in livada Muzeelor Minovici, din 2005 incoace, peste 10.000 de persoane: un public nou, format din iubitori de frumos si mai ales din tineri. Evenimentele organizate de Asociatie au fost sustinute de mari artisti precum Grigore Lese, Marius Mihalache, Teodora Enache, Felicia Filip, Razvan Mazilu si Monica Petrica.


Concursuri de eseuri


Asociatia invita tinerii din toata tara sa scrie eseuri pe teme contemporane. Cele mai bune eseuri sunt premiate in cadrul “Noptilor de Sânziene”.

2013

Tema "Viitorul Trecutului". Competitia educativa a avut 3 sectiuni, in functie de categoriile de varsta invitate sa participe: eseuri (7 – 18 ani), proiecte (10 – 18 ani), scenarii si proiecte de film documentar (elevi, studenti).
Concursul a adunat 229 de lucrari din toate colturile tarii, dar si din Republica Moldova.

2011
Tema “Restaurator pentru o zi..pentru o viata" a adunat 113 participanti din toate colturile tarii, dar si din Republica Moldova.

2010
Tema “Valorile mele. Mod de întrebuinţare” a fost tratata in peste 200 de eseuri.

2009
Tema “Dezlegare la cuvinte - Despre patriotism” a provocat peste 100 de eseuri.

2008
Tema "Nevoia de modele" a generat peste 100 de eseuri.

2007
Tema “Ce mai e cool în cultură” a strins 107 eseuri.