Raport de activitate pe anul 2011


In conformitate cu statutul asociatiei noastre si in acest an, ne-a preocupat promovarea celor doua muzee prin actiuni educative si organizari de evenimente.

Ianuarie-Iunie


1. Continuarea programului "5 licee, 5 muzee" inceput in 2010.


In urma protocolului educational incheiat in anul 2010 cu ECDL Romania, Inspectoratul Scolar al Muncipiului Bucuresti si Primaria Capitalei , Muzeul de Arta Veche Apuseana “ing. Dumitru Furnica-Minovici” a participat la cea de-a patra editie a programului “5 licee, 5 muzee”. Programul s-a desfasurat in perioada ianuarie-iunie 2011. Liceele participante la aceasta editie au fost “Liceul teoretic Dante Aligheri”, “Liceul teoretic Ion Neculce”, “Colegiu National Mihai Eminescu”, “Grupul Scolar Dragomir Hurmuzescu” si “Grupul scolar Iuliu Maniu” .

In aceasta perioada peste 250 de elevi din cadrul celor 5 licee au vizitat Muzeul de Arta Veche Apuseana alaturi de profesorii lor coordonatori. Tinerii si-au folosit cunostiitele acumulate in timpul vizitelor si creativitatea in competitia “cel mai bun Reportaj al Vizitelor”. Reportajul a fost format dintr-un material video (un scurt-metraj) si o revista a vizitelor. Tema reportajului propusa elevilor de muzeul de Arta Veche Apuseana a fost “O istorie bucuresteana recuperata”.

Proiectul s-a incheiat cu premierea participantilor intr-un cadru festiv.


Mai-August


1. Concursul de eseuri


Tema de anul acesta a fost „Restaurator pentru o zi..pentru o viata”. Numerosi copii din toata tara si din Republiva Moldova s-au inscris pentru a participa la concurs.

Tema concursului a fost propusa de Laura Grunberg, iar coordonatoarea proiectului,doamna Mariuca Talpes, a raspandit informatia profesorilor de limba romana si pe toate site-urile de profil: olimpiade.ro, didactic.ro, Suntparinte.ro, uonline.ro, ecdl.org.ro. etc .

S-au strans 113 eseuri, care au fost jurizate de catre Ilinca Bernea, Laura Grunberg si Ion Bogdan Lefter.


Cu prilej Noptii Sanzienelor, eseurile castigatoare au fost expuse in livada Vilei cu Clopotei, iar castigatorii au fost invitati din toate colturile tarii pentru a fi premiati. Anul acesta s-au acordat 9 premii.

2. Noaptea de Sanziene in livada de la Minovici – editia a- V –a; 23 iunie


Programul artistic a fost coordonat de Sabina Pop si a cuprins:

 

Festivitate de premiere - Concurs de eseuri literare  editia a V-a “Restaurator pentru o zi..pentru o viata”


Mini Film cu Maxi Art – prezentare filme participante la Concursul de “documentare de 1 minut” referitoare la arta, realizate de tineri – editia I-a

   

Festivitate de premiere - Concurs de filme documentare de 1 minut referitoare la arta, MINI FILM cu MAXI ART – editia I-a

 Juriul: Alecu Croitoru, Sabina Pop, Geo Saizescu

 

Vis de Sanziene - Piese clasice si prelucrari folclorice interpretate la diverse instrumente de suflat de Cornelia  Tihon, studenta la Conservatorul de Muzica “George Enescu”, Bucuresti


Calatorii prin ploaie – Selectie de versuri de Matei Visniec in dramatizarea Ilincai Bernea si interpretarea actorilor: Brandusa Casandra Mircea, Ioana Macaria, Silviu Biris, Constantin Florescu


- DE DRAGOSTE – momente de dans contemporan cu Razvan Mazilu si Monica Petrica


- SANZIENE SI CANDOARE – Vestimentatie feminina in viziunea creatoarelor Elena Perseil   si   Rhea Costa


- MA LUAI, LUAI… – Cantece traditionale romanesti in interpretarea Grupului coral SOUND, condus de Voicu Popescu


- HORA SANZIENELOR si invitatie la dans popular din partea Larisei Barbu, coordonatoare a grupului folcloric ALUNELUL


Dansul Sanzienelor Mici - interpretat de eleve ale Scolii de Balet EDUCA, coregrafia       Jaqueline Bratu

 

3. Expozitii si Ateliere


INSCRIPTII  - Expozitie de pictura Flavia Lupu -  


LEMN. BISERICI  DIN NORDUL OLTENIEI - Expozitie de fotografie Serban Bonciocat  si Luiza Zamora  


RESTAURATOR PENTRU O ZI…PENTRU O VIATA – Expozitie de  proiecte si lucrari literare ale preminatilor  la editia a V-a  a Concursului  de eseuri .

Copiii premianti care vin an de an din toate colturile tarii si pasesc cu emotie prin gradina Minovici dau culoare si sens eforturilor noastre de a readuce in circuitul cultural acest minunat spatiu.  Eseurile premiate si expuse in gradina sunt adevarate lectii de trezire la viata  pe care le propunem celor mari.  113 tineri din toate colturile tarii, incusiv din Republica Molodva, au participat la acest concurs de eseuri.


ARTelier – Ateliere de creatie pentru cei mici (copii sub 12 ani)

 

Carti de citit si recitit … Stand de carte al  editurilor : Curtea Veche ,Paideea , Spandugino ,Vremea ,Oscar Print, Asociatia 37


Sponsori: Opticris, Catena, Artis Bio Tech, Fildas Trading, Lowe&Partners, Audi Consult , Sofmedica

Parteneri eveniment: UTI, Amset Prodexim, Intuitext, ECDL Romania, Azay, Luxten, Perfect LTD, Curtea Veche, Domeniile Samburesti, Privileg Catering, Artmark, Hotel Continental, Euro-Docs, UNArte

Parteneri media: Tonica Grup, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, Senso TV, Didactic.ro, Suntparinte.ro, Olimpiade.ro, TVR Cultural, UTV, Uonline, Roll.ro, Avantaje, Tango, Unica, Romantic Fm, TimeOut, Viva, Revista Monden

Octombrie-noiembrie


1.    Concertul Elisabeth Leonskaja la Ateneul Roman - 27 noiembrie


Marea pianista Elisabeth Leonskaia a avut marea generozitate de a sustine un concert pro bono pentru strangerea de fonduri (din bilete si sponsorizari) pentru  repararea  acoperisului Muzeului de Arta Veche Apuseana, impreuna cu cateva dintre obiectele de patrimoniu adapostite acolo - o lada venetiana de sfarsit de secol XV, tabloul “Natura moarta cu pasari“ al lui Jan Fyt (1611-1661) si o garnitura Rocaille (12 piese) din secolul XVIII.

Evenimentul a fost un succes si s-au strans suficiente fonduri pentru a indeplinirea obiectivelor propuse.


Sponsori : CEC Bank, Eventim, The Cell, Filarmonica George Enescu, Artmark, ArtSeven, Aqua Carpatica, Magic Holiday, Domeniile Sâmbureşti, Privileg Catering, Publicis, Hotel Continental Bucureşti, Media Image, Curtea Veche.

Parteneri media: rol.ro, Dilema Veche, Viva!.ro, Avantaje.ro, Şapte Seri, Radio Romantic, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti, Observatorul Cultural, Business Review.