Mina Minovici

Mina Minovici

 mina_minovici.jpg
Mina Minovici (30 aprilie 1858, Brăila - 25 aprilie 1933, București) a fost un medic legist și farmacist român.

Mina Minovici s-a nascut intr-o familie de vlahi macedoneni (aromani), originari din orasul Tetovo din Macedonia sarbeasca. In Braila a urmat cursurile scolii primare si cursul inferior al gimnaziului. Situatia precara a familiei l-a determinat sa intrerupa gimnaziul si sa se inscrie la Scoala superioara de Farmacie, infiintata de doctorul Carol Davila in anul 1855. Aici a urmat trei ani de practica farmaceutica, ca bursier intern, apoi un stagiu de doi ani de practica la farmacia Petuzalis din Braila.

In 1878 a obtinut certificatul de asistent in farmacie, care ii dadea dreptul sa urmeze cursurile academice de doi ani pentru a obtine licenta in farmacie.

Anul următor, Mina Minovici a fost numit de Carol Davila preparator al cursului de chimie, iar în iunie a obţinut prin concurs postul de farmacist extern al Eforiei Spitalelor Civile, "fiind clasificat al şaptelea". Până în 1885, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină, lucrând în acelaşi timp şi ca diurnist auxiliar în laboratorul Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie. Timp de trei ani s-a specializat în toxicologie şi medicină legală la Paris. Aici a urmat si cursurile de medicina legala, intrand in contact cu profesori de renume precum Paul Brourdel, A. Dastre, A. Lacassagne. Ceea ce l-a introdus in lumea stiintifica pariziana a fost succesul primului examen de doctorat in medicina, in 1886; Mina Minovici a obtinut atunci un „Certificat de Scolarité".

Mina Minovici şi-a susţinut teza de doctorat în medicina la 7 iunie 1888, cu lucrarea „Étude medico-legale sur la mort subite à la suite de coups sur l’abdomen et le larynx”(„Studiu medico-legal despre moartea subita in urma loviturilor primite in abdomen si în laringe"). În acelaşi an a fost ales membru al Societăţii de Medicină Legală din Franţa.
sediu_vechi_iml.jpg
Vechiul sediu al Institutului de Medicină Legală

Pasiune, profesionalism, sacrificiu

În 1892 s-a întors în ţară şi a inaugurat un institut medico-legal care îi poartă numele şi în zilele noastre. Începând din 1896, Mina Minovici a fost autorizat sa ţină un curs liber de medicină legală la Facultatea de Drept din Bucureşti. Un an mai târziu, a fost numit suplinitor al catedrei de medicină legală, iar în 1899 a fost definitivat pe acest post. În 1890, Minovici a devenit membru fondator al Societăţii de ştiinţe fizice, iar în 1909 a fost numit membru în Consiliul Sanitar Superior. Din 1912 a îndeplinit funcţia de director general al Serviciului Sanitar.

În timpul Primului Război Mondial a primit ordin să rămână în Bucureşti, pe lângă Crucea Roşie şi Institutul Medico-Legal. Pe 15 iunie 1919 a fost ales decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, functie pe care o va ocupa de inca trei ori (1923, 1925 şi 1930).

La numai un an după pensionare, în ziua de 25 aprilie 1933, Mina Minovici a încetat din viaţă, la vârsta de 75 de ani. Ultima sa dorinţă a fost citată în aceeaşi zi în faţa familiei şi a foştilor colaboratori: „Oriunde voi muri, corpul meu să fie adus la Institutul Medico-Legal, unde voi fi depus în capelă. Serviciul religios se va face de un singur preot. Nu se va face nici un doliu. Nici un discurs. Nici o floare. Nici o paradă. Voi fi transportat la cavoul meu din cimitirul Bellu cu dricul automobil. Soţia mea, care dispune de corpul meu, este rugată să nu-mi calce ultima dorinţă. Mina Minovici, 30 aprilie 1932.”

In plin comunism, in 1985, Institutul Medico-Legal a fost daramat fara sa se tina seama de originalitatea arhitecturii, de faptul ca a fost primul din lume, copiat de americani si de egipteni.

Desi era o personalitate proeminenta in acest domeniu al Europei timpurilor sale, Mina Minovici si-a castigat renumele cu greu, luptandu-se cativa ani sa iasa din situatia materiala precara pe care o avea. Dintr-o scrisoare trimisa doctorului C. I. Istrati ne putem imagina ceea ce Mina Minovici a trait in acel timp: „ ceea ce am nu-mi este suficient […] am fost fortat, ca sa pot plati, sa renunt a manca de doua ori pe zi, astfel ca mananc numai seara, iar diminetile iau o ceasca cu lapte care trebuie sa-mi tina pana seara. Si, dupa cum vad, aceasta o sa fiu fortat a o face din trei in trei luni. Pana in acest moment nu am avut nevoie de imbracaminte si tot nu-mi ajunge ce am. Frigul m-a zbarcit de tot. Toate acestea nu le simt in timpul zilei, nici chiar foamea, caci sunt ocupat cu lucrul, insa cand intru seara in casa ma demoralizez. In conditiile in care traiesc nu stiu cum o s-o duc."

Mina Minovici este autorul celui dintâi tratat complet de medicină legală din regiunea Balcanilor.

Lucrări

• Etude médico-légale sur les alcaloides cadavériques, 1888
• De l'influence des ptomaines dans la recherche toxicologiquee des alcaloides végétaux, 1891
• Quelques considérations médico-légales sur les maladies mentales simulées, 1899
• Putrefacția din punct de vedere medico-legal și igienic, 1899
• Sur la criminalité féminine en Roumanie, în „Archives d'anthropolgie criminelle”, 1907
• Tratat complet de medicină legală, 1928-1930 (2 volume)
• Personalități românești ale științelor naturii și tehnicii, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1982